Terschelling 2015
        
2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018

Micro sublitoraal

Terschelling 2015


Terschelling 13 maart 2015

Koeler voorjaar, op de SETL plaatjes zaten in het totaal maar 1 kleine Molgula en een kleine golfbrekeranemoon.

Jassa vrouwtje

Tussen het wier zat weer een marmerkreeftje, Jassa marmorata. Uit de derde foto blijkt dat het een vrouwtje met eitjes is.


Jassa_marmorata   Jassa_marmorata   Jassa_marmorata  

Diverse soorten

Eerst twee kleine wormen(?). Deze waren wel actief, ze bewogen in een spiraal. Ondanks dat ze op doorsnede niet symetrisch zijn, volgens Godfried misschien toch wel juveniele polychaeten.
Een golfbrekeranemoon, een beetje misvormt, met tentakels die te laag uitsteken. Tenslotte vermoedelijk een zandkokerworm (Lanice conchilega) met een ernstig tekort aan zand. waarbij enkele tentakels,


Fliebel   Fliebel   Diadumene_cincta   Lanice_conchilega  

Wieren

Er groeide veel rood hoorntjeswier (Ceranium virgatum) en nog een veel fijner roodwier.


Ceranium_rubrum   Roodwier  

Terschelling 26 juni 2015

Opvallend grote buisjessponzen.

Jassa vrouwtje

Relatief veel sponzen op de SETL plaatjes. Er zaten net als 17 juni 2011 en 8 juni 2012 opvallend grote buisjessponzen. De SETL plaatjes zijn 30 x 30 cm dus halen ze in de lengte 20 cm. Rob Dekker vond ook zulke grote buishjessponzen in de jachthaven van Vlieland, ook echt marien wat zoutgehalte betreft. Vast Leucosolenia somesii (ook groot) zoals beschreven in Soest et al. (2007).


Sponzen   Leucosolenia_sp  

Terschelling 30 september 2015

Grijze korszakpijp is eindelijk aangekomen.

Grijze korszakpijp

Een overvol SETL plaatje er zat zelfs een palinkje tussen en een zeeappeltje. De grize korstkakpijp (Diplosoma listerianum) ontbrak nog. Deze soort komt al jaren zeer veel voor in de Zeeuwse wateren maar was tot vorig jaar nergens in de Waddenzee aangetroffen. Tot hij bij Oudeschild werd gevonden (Arjan Grittenberger). En nu dus ook hier. Onder het vliesje vertoont deze lelijk geachte soort zijn ware pracht.


setl   Diplosoma_listerianum   Diplosoma_listerianum  Diplosoma_listerianum  

Terschelling 23 december 2015

Grijze korszakpijp bedekt meteen al de SETL plaatjes.

Niewkomers

Alle drie de SETL plaatjes zijn voor een groot gedeelte overdekt met de grijze korstzakpijp. Zoals op de foto te zien is doet ook de nieuwkomer uit 2013, piekjespons, het uitstekend. En een foto van een veel voorkomend roodwier, met voortplantingsorganen..


SETL_plaatje_met_grijze_korstzakpijp   Roodwier  

Sponzen 1

Begin gemaakt met het maken van coupes van sponzen. De eerste twee van piekjesspons (Hymeniacidon perlevis)bij 40x en 100x vergroting. De derde een zakspons (Sycon ciliatum) bij 100x, duidelijk zijn de spicula in de vorm van driestralers met af en toe een veel langere te zien.


Piekjesspons_40x   Piekjesspons_100x   Zakspons  

Onbekende spons

De laatste spons kon ik niet thuisbrengen. Hierbij de foto's, de eerste doorgesneden, de tweede bij 40x en de derde bij 100x. De vierde foto is van de naalden, alle krom, dun en aan beide zijden puntig (zg. oxea). Het blijkt gewoon broodspons te zijn maar dat had ik hier nog niet eerder gevonden.


broodpons   broodspons   broodspons   broodspons