2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018

Micro sublitoraal

Terschelling 2010



Terschelling 23 april 2010

Terschelling is een van onze echte mariene havens wat zoutgehalte betreft, vaak zo'n 32 o/oo. Op verschillende plekken in de haven van West-Teschelling hydropoliepen en Japanse zakpijpen verzameld met het slootnetje en met de hand.

Klokdiertjes

De enige hydropoliepsoort die ik aantrof was lange zeedraad (Obelia longissima). Om sommige exemplaren zat een doorzichtige laag (bacterien?). In deze laag zaten veel individuele klokdiertjes die zich niet samentrokken.

Zoothamnium_laomedeae  Zoothamnium_laomedeae  Zoothamnium_laomedeae  

Slijkgarnalen en spookkreeften

Op de Japanse zakpijp zat een groot aantal slijkgarnalen (Monocorophium insidiosum) in zelfgemaakte slijmige, modderige buisjes. Vast dezelfde soort als die ik eerder in Lauwersoog en in de Eemhaven zag maar toen heb ik hem niet getetermineerd.
Tussen hydropoliepen zat een groepje harige (Japanse) spookkreeftjes (Caprella mutica). Een vrouwtje had net uitkomende jongen in haar broedbuidel.

slijkgarnaal  slijkgarnaal  harig_spookkreeftje  harig_spookkreeftje  

Mosdiertjes en knuppelslak met larven

Op de Japanse zakpijp zaten ook de twee mosdiertjeskolonies, Electra pilosa op de 'zak' en Conopeum reticulum op de 'voet'.
Ook een noordelijke knuppelslak (Eubranchus rupium) kroop rond. Met dank aan Rob Dekker voor de identificatie. In de eikapsels zwommen jonge veliger larven.


Mosdiertje  Mosdiertje  Noordelijke_knuppelslak  Knuppelslak_veliger  

Anemoon en onbekende

Tenslotte nog twee bewoners van het oppervlak van de Japanse zakpijp. Een juveniele anemoon (waarschijnlijk een golfbrekeranemoon) en een koloniale zakpijp (Aplidium glabrum). Deze laatste is de tweede waarneming van deze soort in de Waddenzee, weer bij Terschelling.


Anemoon  Aplidium_glabrum  

Terschelling 5 juni 2010

Ook in de jachthaven van Terschelling plaatjes gehangen. Onder een dichte bos Wakame veel zakpijpen, sponzen en anemonen. Nog uit te werken dus wordt vervolgd ..

Zakpijpenkolonies

Aan de drijvende kade hingen massa's druipzakpijp (Didemnum vexillum), ze overgroeiden onder andere Japanse zakpijpen (Styela clava. Op deze massa's zat op zijn beurt weer de glanzende bolzakpijp (Aplidium glabrum). De rode boletjes bij de oranje zooiden zijn larven. Beide exoten zijn ook wat meer in detail op foto's te zien. Op de vierde foto staat de paarse geleikorst Botryllus schlosseri. Ook kwam de doorzichtige zakpijp (Ciona intestinalis) veel voor.

Didemnum_vexillum_en_Aplidium_glabrum_en_kwalpoliepen  Didemnum_vexillum_detail  Aplidium_glabrum_detail  Botryllus_schlosseri  

Sponzen

Twee soorten sponzen werden verzameld, de gewone zakspons (Sycon ciliatum) en een nog onbekende soort. Determinatie van sponzen gaat meestal aan de hand van hun naalden. In dit geval zijn ze of driestralig of iets krom naaldvormig, aan een kant net iets stomper (styl). Dit laatste type varieert enorm in lengte.

Sycon_ciliatum  Sycon_ciliatum  Spons  Spicula_van_onbekende_spons  

Kwalpoliepen

Een onbekende soort. Op de glanzende bolzakpijp zaten onbekende 'anemoontjes'. Volgens Ron Ates en Godfried van Moorsel zijn het waarschijnlijk kwalpoliepjes, soort onbekend. Later wees iemand me erop dat op een exemplaar rechtsboven een beginnende afsnoering van kwalletjes (strobilatie)te zien is. Op de middelste foto is te zien dat in veel gevallen de zooiden van de zakpijp door de holte van de kwalpoliepjes groeien. De rechter foto toont de binnenkant, vliezige lobben en duidelijke horizontale banen aan de binnenzijde van de buitenwand (strobilatie). Ook na hulp van Victor Langenberg en zijn buitenlandse coonecties is het niet duidelijk welke soort dit is

Onbeknde  Onbekende  Onbekende  

Kreeftachtigen

De vlokreeften met eitjes die ik aantrof tussen hydropoliepen blijken Gammarus locusta. De onderscheidende kenmerken zijn op de eerste foto te zien.
Vrouwelijk slijkgarnalen blijken Monocorophium insidiosum, op het segment van antenne 2 links op de foto zitten 2 gepaarde en 1 ongepaarde stekel (middelste foto). Rechts: deze 'ventrale' rand bij antenne 1 heeft hier 5 stekels, 1 meer dan volgens deze beschrijving.

vlokreeft  slijkgarnaal  slijkgarnaal  

Terschelling 10 september 2010

Zakpijpen en zakpijpenkolonies zijn nog volop aanwezig. Mosdiertjes hebben struikjes gevormd.

Zakpijpenkolonies

Glanzende bolzakpijp (Aplidium glabrum) en een detailfoto van een beginnende zakpijp (Botryllus ?) en een gewone zakspons die uit de soort steekt die hieronder wordt besproken.

glanzende_bolzakpijp  zakpijp  gewone_zakspons  

De gewone slingerzakpijp (Botrylloides violaceus) komt veel voor in de haven. Opvallend zijn niet alleen de sterk variabele kleuren (rose, geel, oranje en bruin) maar ook de grote variatie in vorm van de individuen. Wie deze soort 'gewone slingerzakpijp' heeft genoemd ... niks ervan: hieronder vier foto's van deze kleurige slingerzakpijp.

gewone_slingerzakpijp  gewone_slingerzakpijp  gewone_slingerzakpijp  gewone_slingerzakpijp  

Mosdiertjes

Er zijn nu veel kleine mosdierstruikjes te vinden. Op de twee linker foto's haarcelpoliep of wimpelmosdiertje (Bicellariella ciliata) en de twee rechtse vermoedelijk het steenmosdiertje (Scrupocellaria scruposa).

haarcelpoliep  haarcelpoliep  mosdiertje  mosdiertje  

Terschelling 23 december 2010

Een dun vliesje ijs op het water.

Diversen

Er kropen meerdere gladschubbige zeerupsen (Harmothoe imbricata) rond. Bij verstoring werpen ze snel hun platen af, moeilijk te fotograferen. Een kleine harige spookkreeft (Caprella mutica). En een opvalllende alg op de foto gezet.

Harmothoe_imbricata  Caprella_mutica  alg  

Mosdiertjes

SETL plaatjes zaten nu vol mosdierstruikjes. Vorige keer was er twijfel of er steenmosdiertje (Scrupocellaria scruposa) zaten. Daarom nu twee detail foto's van deze knisperig aanvoelende struikjes.

Scrupocellaria  Scrupocellaria  

Zakpijpen

Ik kon het niet laten 2010 af te sluiten met nog wat foto's van de gewone slingerzakpijp (Botrylloides violaceus). Op de linkerfoto ook doorzichtige zoiden(?). Zo fotogeniek!

Botrylloides_violaceus  Botrylloides_violaceus  Botrylloides_violaceus  







Micro Home