Micro sublitoraal

Diversen 2010


Lauwersoog 2 april 2010

Geen levende hydropoliepen aangetroffen en het netje lag al snel op de bodem van de haven. Bij een steiger bij de boot naar Schiermonnikoog twee mossels verzameld. Dit keer geen wormen aangetroffen.

Knuppelslak (Eubranchus sp.)

Op de dode hydroiden hadden knuppelslakken eielegsels afgezet. Verder geen naaktslakken gevonden. Helaas vage foto's, dat kan beter.


Eikapsels_van_knuppelslak  Knuppelslak  Knuppelslak  

Roeipootkreeftje (een copepode)

Deze Copepode (Eurytemora sp.) met eieren zwom rond in het verzamelde zeewater. Uit de lengte van de 'antennes' valt af te leiden dat het hier om een soort uit het geslacht Eurytemora gaat. Eurytemora bestaat uit brakwatersoorten.


Copepode  Copepode  Copepode  

Vervolg Zoothamnium sp.

Ook in de haven van Lauwersoog veel Zoothamnium op de resten van niet te determineren dode hydropoliepen. Dit keer betere foto's dan vorige keer gecombineerd met video opnamen.

Zoothamnium  Zoothamnium  Zoothamnium  Zoothamnium  

Hieronder is in vier opnamen te zien hoe de klokjes samentrekken en zich weer uitstrekken.

Zoothamnium  Zoothamnium  Zoothamnium  Zoothamnium  

Meer impressies in twee korte video's: Kolonie trekt zich in (40x)   Voedselvangst met trilharen (100x)

Raadfoto's

Twee organismen op wat vage foto's, laten we maar zeggen raadfoto's. En een kijkje in een zeepok.
1. Dit melkwitte klompje was duidelijk in leven en leek structuur en kleur op een zakpijp uit het geslacht Ascidiella. Het knobbeltje bovenop bewoog. Ik zou zeggen een juveniele Ascidiella sp. Zie de prepareernaaldpunt voor de grootte.
2. Aan de punt van de V-vormige groeve buiten op een zeepok (Balanus crenatus) zat een klein diertje in een 'huisje' met twee transparante tentakels die heen en weer bewogen en een korter uitsteekseltje ertussen.
3. In de zeepok (Balanus crenatus) lijkt een worm vastgehecht aan het lichaam van de pok. Het blijkt 'the largest penis in the world' te zijn. Rechts op de foto een eiermassa van de pok, een echte hermafrodiet dus.

junior  onbekend_op_Balanus  onbekende_worm_parasiteert_Balanus_crenatus  


Mosselbank bij Moddergat 8 oktober 2010

Binoculair uit delen

Op het wad voor Moddergat (Friesland), enkele honderden meters uit de kust, ligt een mosselbank. De mossels groeien (nog?) niet erg dicht opeen en er komen ook veel kokkels voor. Verspreid groeit een oester.Enkele mossels en oesters verzameld.

Slakken

De asgrauwe keverslak (Lepidochitona cinerea), de gewone alikruik (Littorina littorea) en natuurlijk het wadslakje (Hydrobia ulvae) kwamen veel voor.

asgrauwe_keverslak  asgrauwe_keverslak  gewone  kwelderslakje  

Geirriteerde zeeanemoon

Eerst dacht ik een zeeanemoon aangetroffen te hebben, maar bij de voet waren darmvormige kronkels te zien en uit de opening bovenop kwamen wat vreemde uitstulpingen. Zou het een glanzende bolzakpijp zijn? Nee, Arjan Gittenberger hielp me uit de droom: Zeeanemonen die "geirriteerd raken" (waarna ze vaak dood gaan) hebben de neiging om zich helemaal vol met water te zuigen en hun kleur soms te verliezen. Hierdoor gaan ze vreemd, opgeblazen, en een beetje doorzichtig uitzien. De "darmachtige" kronkels zijn waarschijnlijk tentakels die zich helemaal vol met water hebben gezogen.

Glanzende_bolzakpijp?  Glanzende_bolzakpijp?  Glanzende_bolzakpijp?  

Kreeftachtigen en een borstelworm

Er zat een redelijk aantal 'vierkante' krabben (blaasjeskrab of penseelkrab, Hemigrapsus sanguineus of H. takanoi). Verder een mannetje van de grote zeemol (Melita palmata). In een wit korrelig buisje tussen zeepokken zat een borstelworm met twee lange palpen. Aan de trompetvormige staart is te zien dat het een soort uit het geslacht Polydora is. Het meest waarschijnlijk is Polydora cornuta welke vrij algemeen is in de Waddenzee.

Hemigrapsus_krab  Melita_palmata  Polydora_sp.  Polydora_sp.  

Zeepokken

Op de oesters veel gekartelde en Nieuw Zeelandse zeepokken (Balanus crenatus) en (Elminius modestus). De N-Z zeepok ook alleen op de foto, die is pas gekarteld. Vervolgens de sluitplaatjes van de gekartelde resp. de Nieuw Zeelandse zeepok, sluitplaatjes worden gebruikt bij determinatie van zeepokken.

gekartelde_en_Nieuw_Zeelandse_zeepokken  Nieuw_zeelandse_zeepok  gekartelde_zeepok  Nieuw_Zeelandse_zeepok  







Micro Home